Marka misyonu nedir? Kurumsallığın ve kurumsallaşmanın en başında daima vizyon ve misyon yer alır. Bu iki kavram ile birçok insan yarattığı dengeyi, diğer dengelerden ayırabilir. Özellikle kurumlar için oldukça önem arz eden bu kavramlar, sıkça insanların karşısına çıkıyor. Marka misyonu nedir? ve Marka misyonu nasıl oluşturulur? tarzında sorular yöneltiliyor. Hemen hemen birçok firma belli bir kalibrede misyon ve vizyona sahiptir. Bunun oluşum aşamaları da oldukça önemlidir.
Marka Vizyonu nedir? Doğru Marka Vizyonu Nasıl Oluşturulur?
Öncelikle vizyon, kurumların ve kurumsallaşma alanında yapılan değerlerin gelecek zamanda görülmesi istenen noktadır. Herhangi bir kurumun işlevine başlamadan önce kendi içinde oluşturduğu bir vizyonu olmalıdır. Gerek logo olsun, gerek site olsun gelişen ve geliştirilebilen tüm tarzlarda vizyon sahibi olunmalıdır.
Vizyonlar tamamen hayal içerikli olabilir. Ancak içinde mutlaka net hedefler ve görülmek istenen nokta yer almalıdır. Bu yüzden kurum içinde ayrıca çalışan tüm kişilere de bu vizyon inandırılmalıdır. Ortak adım ve tam inanç ile kurumlar istedikleri hedeflere daha kolay ulaşabilir. İşte tam da bu noktada marka vizyonu oluşturma kavramı hayatımıza dahil olur.
Etkin Bir Marka Misyonu Oluşturmanın Yolları Nelerdir?
Bunun için bazı önemli noktalar vardır. İnançlı bir şekilde ilerleyerek, marka misyonu oluşturmanın hem kuruma, hem de kurumsallaşmaya oldukça etkisi bulunur.
Marka misyonu oluşturma aşamaları şu şekildedir;
- Hedeflerin öncelik olarak piyasaya yönelik olması,
- Hedeflenen planların uygulanabilir olması,
- Tüm kişilerin inançlı ve tam motive olması,
- Kişilerin ve şirketin spesifik olması,
Marka misyonu oluşturma alanında oldukça etkili olabilir. Böylece şirketler arası algı yönetimini kontrol altına alarak, diğer şirketlere fark gözle görülebilir şekilde yansıtılır.
Belirlenen Hedeflerin Piyasaya Yönelik Olması
Misyon tamamen hizmet amacıyla piyasada işlenen sürecin şekillenmesini sağlar. Bu anlamda şirketler çalışma alanlarını, sınıflarını, teknolojilerini, müşteri portföylerini, piyasa içi gerekliliğini ve içinde bulundurması gereken diğer bilinmeyenleri misyon belirleme şartları kısmında kullanabilir. Böylece daha iyi organize olan şirketler, kendilerine özgün marka misyon oluşturarak, müşteri gruplarına daha iyi hizmet sağlayabilir. Müşterilerin, özel nitelikli olan ihtiyaçlarını minimum sürede yok edebilir.
Hedeflenen Planların Uygulanabilir Olması
Marka misyonun oluşturulmasıyla birlikte, dar kalıplı olan şirketler daha geniş yelpazede hizmet sunabiliyor. Tamamen iletişim donanımlı olarak çalışmak, hizmet kalitesini ciddi anlamda arttırabiliyor. Eğer ki şirketler mevcut konumundaki kaynaklarını korumayı tercih ediyorsa, mutlaka ileriye dönük düşünmeli ve bu bağlamda marka misyonu planlamasını uygulamalıdır.
Tüm Kişilerin İnançlı ve Tam Motive Olması
Şirketlerin marka misyonu oluşturma aşamasından en büyük rolü çalışanlar üstleniyor. Çünkü şirket politikasında hem maddi hem de manevi açıdan desteklenmeleri, hizmet kalitesini daha da arttıracaktır. Bu tarz teşvik amaçlı yapılan motiveler, şirketlerin marka misyonu alanında ilerlemesini sağlayarak, gelişimini arttıracaktır. Hedef kitleye daha iyi hizmet sağlamaları, daha çok üretebilmeleri ve yapılan işleri zorunluluktan değik, zevk alarak yapmaları marka açısından büyük önem taşır.
Kişilerin ve Şirketin Spesifik Olması
Şirketler sağladığı dengeyi daima koruyabilmek adına, hem çalışanlarını hem de şirketini spesifik bir çerçevede oturtmalıdır. Böylece marka misyonu, şirketin bir bütünü olarak ele alınır ve daha kolay benimsenebilir. Günümüzde misyon kavramını daha çok üst yöneticiler tarafından oluşturulmasından dolayı, çalışan kişiler misyonu benimsemede oldukça zorlanıyorlar. Bu yüzden bu algı tamamen yıkılmalı ve bir bütün olarak karar alınmalıdır. Böylece marka misyonu oluşturma aşamasını tam donanımlı bir şekilde sağlayarak, insanlara daha kaliteli bir hizmet sağlayabiliriz.