Marka yaratmanın kuralları son derece çeşitlidir. Bir işletme pazar içerisinde markasının bilinirliğini arttırmak için birçok yol dener ve bunun için ciddi bir para ve emek sarf eder. Her şirket kendi markasının kimliğini oluşturmak ve pazarda tutunmak için herkes tarafından benimsenen birtakım yöntemler takip eder. Bu yöntemler arasında, yaratıcılık, reklam, dağıtım gibi oldukça çeşitli etkenler bulunuyor. Bu yazıda, marka yaratma ve geliştirme meselesi üzerine kafa yoran işletmelere yol gösterici bir rehber niteliğinde bilgiler paylaşılacak ve marka yaratma stratejileri ve marka yaratma örnekleri üzerinde durulacaktır.
Markayı Yaratırken Pazar Analizini İyi Yapmak
Her firma kendi markasını pazara sunarken ilk olarak pazar analizi yapmayı bilmelidir. Aksi halde hedef kitleyi yanlış seçtiği için başarı şansı sıfırlanır. Bunun ilk yolu hedef kitleyi iyi tanımak ve ürünlerini hedef kitlenin beğeni ve tercihlerine göre oluşturmayı başarmaktır. Genç insanlara özel olarak üretilen bir ürün için gençlerin beğenileri, ürünü neden kullanmaları gerektiği ve onlara sunulan faydalar gibi birtakım öne çıkan konuları iyi analiz etmelidir.
Pazar analizi yapılırken aşağıdaki etkenler göz önüne alınmalıdır;
- Pazardaki rakipler kimlerdir ve rakipler nasıl stratejiler izliyorlar?
- Firmanın ürünlerinin rakiplerin ürünlerinden farklı olan yönleri nelerdir?
- Pazarda yer alan kitleye ulaşmak için hangi yollar izlenmelidir? Soruları gibi birtakım önemli detaylar henüz pazara girmemiş ancak plan ve proje konusunda tasarlamayı bilen firmalar için elzemdir.
Bunlara ilave olarak, eğer firmanın pazar analizini nasıl yapacağına dair detaylı bilgisi yoksa personelini marka yaratma eğitimi alması için teşvik etmelidir.

Markayı Yaratmada Reklamın Rolü
Markayı pazara sunmaya karar veren bir firma bundan sonra markasını müşterilere nasıl duyuracaktır? Bu sorunun ilk cevabı elbette reklamdır. Reklam hem klasik medya araçları yoluyla hem de sosyal medya aracılığıyla olmalıdır. Çünkü, firmalar artık sadece klasik yöntemlerle değil her mecrada adını duyurma telaşındadır. Bunun için reklam departmanları mutlaka sosyal medya yönetimini iyi bilmeli ve milyonlarca insanın vakit geçirdiği sosyal mecraları iyi tanımalıdır.
Sosyal medya yönetimi uygulanırken blog yazarları ile irtibata geçilmeli, Twitter, Youtube ve Instagram gibi bilinen sosyal medya platformları iyi kullanılmalıdır. Bunun yanında sosyal medyada fenomen olan kişilerden de yardım alarak marka tanıtımı yapmak mümkündür. Çünkü yüz binlerce insan fenomen olan kişilerin davranışlarını örnek alıyor ve onun önerdiği markaları alıyor. Bu açıdan marka tanıtımında fenomenlerin etkisi çok büyüktür. Bu sayede marka algısı yaratmak isteyen firmalara çok güzel bir seçenek haline geliyor.
Marka Yaratmada Promosyon Etkisi
Marka yaratmanın kuralları arasında bir diğer önemli faktörün promosyon olduğu bilinmelidir. Alışveriş yapan insanlar etikete oldukça önem verirler. İndirim yapan ve ana ürün yanında hediye ürün veren firmalar bunu sürekli hale getirirse bunun inandırıcılığı da ortadan kaybolduğu için promosyon kavramını çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Firmalar hangi dönemde nasıl bir promosyon yapması gerektiğini hesaplamalı ve kar oranını her zaman göz önünde bulundurmalıdır.
Ürün Geliştirmede Fark Yaratmak
Her marka pazara girerken ürettiği ürünlerin muadillerinden farklı olmasına özen göstermelidir. Her yönüyle diğer firmaları taklit eden firmalar pazarda ciddi bir kayba uğrarlar. Bunun bilincinde hareket ederek ürünlerdeki farklılaşmayı başarmak çok önemlidir. Kendisini piyasada kanıtlamış olan markalar hep özel bir yönüyle markalarını tanıtmayı başarırlar.

Marka Yaratmada Fiyat Politikası
Farklılaşmayı yaratırken fiyat politikasına özel bir önem verilmelidir. Pahalı olan kalitelidir anlayışının piyasada artık kabul görmediği bilinmelidir. Kaliteli bir markanın, yerine göre ekonomik fiyatlarda ürün sattığı akılda tutulmalıdır. Fiyatlar piyasa fiyatının oldukça üzerinde ya da altında olması firmayı zor durumda bırakabilir. Bu açıdan, hem maliyetleri hem de piyasadaki ortalama fiyatları iyi analiz etmek gerekir.