Bir işletmenin hizmet veya malını, başka işletmenin hizmet veya malından ayıran özelliğe marka denir. Markayı yansıtan işaretini korumak için ise yasal olarak tescilini yaptırması gerekmektedir. Böylelikle tescil kaydını gösteren bir belgesi olmalıdır. İşletmenin varlığını gösteren işaret, logo veya isim olarak tanımlanmaktadır. Bu önemli iki detay korunmalı, yasal anlamda tescil edilmeli ve kanıt gösterebileceği bir belgeye sahip olmalıdır. Tüm bu süreçlerin bütünü marka tescili olarak tanımlanır.
Tescil işleminde Neler Kabul Edilir?

İşletmelerin veya özel olan pek çok şeyin isimleri, logoları, sloganları ve işaretleri marka tescili için kabul edilenlerdir. Logonuzu tescil ettirdiğinizde, bir başkası sizinle aynı logoyu kullanamaz. İsminizi tescil ettirdiğinizde bir başkası birebir sizin isminizi kullanamaz. Böyle durumlarda markanızı korumaya alabilir ve hak talep edebilirsiniz.
Marka Tescili Kriterleri Nelerdir?
Öncelikle tescil sürecinde en önemli etkenlerden birisi markanızı yansıtan işaretin ayırt edilebilir olmasıdır. Çünkü işletmenizin logo tasarımı, ismi ve işareti diğer işletmelerden ayırt edilebilir özelliğe sahip olması gerekir. Logo tasarımınız bir başka firmanın logo tasarımıyla %70 oranında benzerlik gösteriyorsa size zorluk çıkarabilir veya işlemin başarısız sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle, işaret, isim ve logo tasarımınıza dikkat etmeli ve ayırt edilebilir yanlarını ortaya çıkarmalısınız.
Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescili için başvuru sahibi resmi vekil aracılığıyla internet üzerinden ya da gerekli evrakların doldurulması sonrası başvurusunu gerçekleştirebilir. Başvuru yapmak için pek çok çevrimiçi sağlayıcı bulunmaktadır. İnternet üzerinden kolayca başvurusunu gerçekleştirebilir ve uygun adımları takip ederek başvurunuz sonrası tescil işlemlerinizi de tamamlayabilirsiniz.
Marka Tescil Başvurusu Yapabilecekler Kimlerdir?
Ticari veya bireysel olarak başvuru da bulunabilirsiniz. Şirketiniz olacak diye bir zorunluluk yoktur. Önemli olan başvuru yapacağınız ismin veya şeklin marka tescilinin yapılmamış olmasıdır. Kendi kişiseliniz üzerinden tescil yapabileceğiniz gibi işletmeniz üzerine de rahatlıkla tescil başvurusu yapabilirsiniz.
İstenen Evraklar Nelerdir?
Şirketler için:
- Vergi levhası (Fotokopi)
- Şirket imza sirküleri (Fotokopi)
- İşletmenizi veya markanızı ifade eden logo tasarımı
- Vekaletname (Noter Onayı gerekmez)
Şahıslar için:
- Kimlik fotokopisi
- Markanızı ifade eden logo tasarımı
- Vekaletname (noter onayı gerekmez)
Tescil edilmiş bir markanın tescilsiz bir markayla kıyaslandığında pek çok avantajı bulunmaktadır. Türk Patent tarafınca değerlendirilen, uygun gördüğünde yayınlayan ve üçüncü bireylerin görüşlerine ve itirazlarına açılan bir marka, toplumun denetimine tabi olmasıyla daha güvenli bir itibar kazanır. Bununla da kalmayıp, resmi belgesi olan marka sahibi, haksız kazançların önüne geçebileceği gibi yaptırımlar uygulanmasını da talep eder.
Markanızı tescil ettirdiğinizde, başkaları size haksız kazanç sağlıyor iddiası ortaya attığında bununda önüne geçebilmenize fayda sağlar. Markanızı tescil ettirmediğinizde ise, sizinle aynı işi yapan ve sizden ayırt edilemeyecek benzerliği taşıyan ama tescil ettirmiş olan bir marka sahibi, size karşı davalar açabilir ve tüm emeğinizi bir anda silebilir. Tescilli olduğunuzda, kendinizi güvence altına alabileceğiniz gibi, sizi taklit eden ve tescil ettirmemiş bir durumun da önüne geçebilirsiniz. Bu yüzden marka tescili önemlidir.