StratejiMarka Sadakati Olmayan Z Kuşağı, Fazla Beklentili

Marka Sadakati Olmayan Z Kuşağı, Fazla Beklentili

Bu yazımızda marka sadakati olmayan z kuşağı ile ilgili konulara değineceğiz. İnternet ve teknolojinin hayatımıza dahil olması her şeyi kolaylaştırırken, 2000’li jenerasyonun değişime uğramasına sebep oldu. Markaların yeni nesil üzerinde çok farklı kampanyalarla ilerlemesi gerektiği gibi onların frekansını da yakalaması bir hayli önemli. REM People’ın raporuna göre Z kuşağı bir ürünü denemeden satın almaya geçmiyor ve fazla beklentisi sebebiyle de markalar üzerinde marka sadakati söz konusu olmuyor. Daha da detaylandırmak gerekirse, eğer o ürüne ihtiyacı yoksa satın almıyor ve doğru bir ürünü satın almak için para biriktiriyor. Bu sebeple de z kuşağı fazla beklentili bir kuşak olarak karşımıza çıkıyor.

2000’li yıllarda doğan ve büyüyen nesil milenyumla beraber ciddi bir dönüşüme uğradı. Z kuşağı ismiyle bilinen bu nesil, markalar için fazlasıyla zorluklar çıkaracak gibi görünmekte. Çünkü bu nesli kazanmak için markalar, çok detaylı çalışmaya ihtiyaç duyacaktır. Kısaca söylemek gerekirse; Z kuşağı, markalara sadık bir düşünceye sahip değil. Bu durum marka sadakatini de etkiliyor.

Önümüzdeki 5 senelik zaman diliminde dünyada 300 milyar dolarlık satın alma gücüne sahip olacak Z nesli, markaları bir hayli zorlayacak. 300 milyar doların büyük parçasını ise 16 yaş ve üzeri kesim oluşturmakta. Bahsettiğimiz bu nesil hangi markaları tercih ediyor ve alışverişlerini nerelerde gerçekleştiriyor? REM People Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Peker, Z kuşağının satın alma alışkanlıklarına yönelik aşağıdaki detaylara odaklanıyor:

Z Kuşağı, tercih ettiği ilk 5 marka

Z kuşağının dünya üzerinde en çok tercih ettiği ilk 5 marka; Adidas, Levi’s, Under Armour, American Eagle ve Nike olarak sıralanmakta.

Z Kuşağı, en çok kişisel bakım ürünlerine ilgi duymakta

Kişisel bakım ürünleri ve eğlence harcamaları z kuşağı için vazgeçilmezler arasında. Araştırma sonuçlarına göre son 6 ay da yapılan harcamalar güzellik, kişisel bakım ve sağlık alanlarına yapılıyor.

Z Kuşağı, ilginç ki elektroniğe ilgi duymuyorlar

Kulağa tuhaf gelebilir fakat Z kuşağı, elektronik aletlere pek ilgi göstermiyor. Sebebi de ürünlerin pahalı olması ve bütçe ayıramamaları. Eh birde teknolojinin revaçta olduğu bir dünya da doğmuş olmaları da var.

Ürünü denemeden satın almıyorlar

Yapılan araştırma neticesinde yüzde 57’lik kısım internet alışverişinden çok mağaza üzerinden satın almayı tercih ediyor. Yani mağaza deneyimi, internet üzerinden yapılan satıştan daha önemli.

Markaya bağlı değiller

Yaşlarının şu an küçük olması perakendecilerden veya markalardan neler beklediklerini bilmiyor demek değildir. Diğer jenerasyonlara oranla daha fazla olduğu söylenebilir. Z kuşağının beklentileri karşılanmadığında, önce ki nesillere göre markaya bağlılıkları düşük oluyor.

Sevmediklerini ürüne bir daha bakmıyorlar

Bir ürün veya hizmet satın aldıklarında, deneyimleri olumsuz sonuçlandığında o ürün ya da hizmete ilgilerini kesiyor ve uzaklaşıyorlar.

İhtiyaç duymuyorsa satın almıyor ve üstüne para biriktiriyorlar

Yüksek beklentileri var. Bu yüzden ürün yada hizmetin temel işlevselliğinin fazlasına bakıyorlar. Paraları olduğunda hemen alışverişe gitmiyorlar, elde ettikleri parayı nasıl değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyor ve ihtiyaç görmedikleri anda para biriktirmeye eğilim gösteriyorlar.

Fenomenleri dikkate alıyorlar

Hayran oldukları ve benimsedikleri fenomenlerin önerilerine ciddi anlamda kulak veriyorlar. Sosyal medya kullanımının giderek artmasıyla, bu durum hızlıca güç kazanıyor.

Çevreye yönelik oldukça hassaslar

İlginç gelebilir ama doğru olan bu. Sosyal yardımla ilgili markaların neler yaptığını önemsiyorlar. Sürdürülebilirliğe dikkat ediyorlar. Yapılan araştırma da katılım sağlayanların yüzde 60’ı markaların çevre dostu olmasına dikkat ederken, yüzde 49’u ise sosyal yardımlarla ilgili detaylara dikkat ettiklerini söylüyorlar.

İlgili İçerikler