Marka, bir ürünü ya da bir hizmeti diğerlerinden ayırt etmesi amacı ile sağlanması ön görülmüş bir sistemdir. Neden marka tescili yaptırmalıyız ve marka tescilinin önemi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Birçok olumsuzluğun önüne geçmek ve buna benzer durumların ortaya çıkmasını önleme amacı ile ortaya çıkmıştır. Ülkemizde markaların koruma altına alınması,1995 yılı itibari ile faaliyete girmiştir. O yıl itibari ile 556 sayılı markaların koruma altına alınması, markaların korunması hakkında kanun hükmünde kararname yürürlüğe sunulmuştur. Bununla birlikte; isim, ibare ve şekil gibi kullanılması düşünülen marka tescil işlemleri yapılarak, markalar koruma altına alınmaya başlanmıştır.
Kullanılan bir markanın tescil işleminin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Bir süre boyunca kullanmaya başlamış olduğunuz ya da yıllarca kullandığınız markanız, başkaları tarafından tescil edilebilir. Üstelik bir de; hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalırsınız. Size ait olan malları kaybetmenin yanı sıra; tazminat ödemeye de mahkum bırakılırsınız. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için markanızın tescilini mutlaka yaptırın.

Marka Hakkının Sona Erme Süresi Ne Kadar?
Marka hakkının sona erme durumu iki şekilde gerçekleşebilir.
- Markanın belirtilen süre içerisinde yenileme işleminin gerçekleşmemesi
- Markaya sahip olan kişinin marka hakkından vazgeçmiş olması gerekir
Yukarıdaki iki seçenek dışında bir markanın sona ermesi söz konusu değildir. Eğer bir marka sona ererse; markanın tescili, Türk Patent Kurumu tarafından düşürülür. Marka hakkının sona ermesi gibi bir durumun olmadığını yukarıda belirtmiştik ancak marka hakkına sahip olan kişinin vefatı durumunda ve kişinin yakını bulunmuyorsa, marka hakkı sona ermektedir. Yani, kişinin sağlığında kişi istemedikçe, marka hakkı sona ermez.
Marka Türleri Nelerdir?
Türk Patent Kurumu tarafından marka türleri 4 ana başlık altında bir araya getirilmiştir. Marka çeşitlerini kısa ve net bir şekilde açıklamak gerekirse:
Ortak Marka: Bu marka tescil hizmeti; hizmet, ticaret ve üretim alanında hizmet veren işletmelere sunulmaktadır. İki ayrı firmanın bir araya gelmesi ile sahip olduğu marka türüdür. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse; iki ayrı firma aynı ürünü üretmeye başlamış ve üretmiş oldukları ürünlerin satışını gerçekleştirmek için pazarlama yöntemine ihtiyaç duyarlar. Her iki firma, her ne kadar birbirinden ayrı olsalar da sonuçta aynı ürünü üretiyorlar. Bu konuda bir araya gelerek, üretmiş oldukları malları daha kolay ve daha hızlı bir şekilde pazarlayabilirler. Bir araya gelerek ortak marka hakkına sahip olurlar.
Ticaret Markası: Bir işletmenin faaliyet gösterdiği sektörde, üretmiş olduğu malların, bu sektörde üretim yapmış olan başka işletmelerden ayırmak için ortaya çıkan markadır.
Garanti Markası: Ortak firmaların alt birimlerinde görev yapan ve bu markaya ait olan ürünleri satışa sunan ve satışa sunarken bu firmanın garantisini aynı şekilde veren, aynı kalite altında satış ürünü sunan markalara verilen isimdir.
Hizmet Markası: Bir firmanın sunmuş olduğu hizmeti diğer firmalardan ayrı kılmak için tescil ettirilen marka çeşididir.

Marka Başvurusu Nasıl Yapılır?
Marka nasıl tescil ettirilir? Kullanmakta olduğunuz ya da kullanmayı düşündüğünüz markayı tescil ettirebilmek için Türk Patent Kurumuna başvurmak gerekir. Gerekli başvuruyu yaptıktan bir süre sonra marka hakkında araştırma ve inceleme yapılır. İncelemenin bitmesi ile markanın uygun olup olmadığı size bildirilir. İnceleme süresinin ortalama 6 ile 9 ay arası olduğunu söylemek gerekir. Bu süre içerisinde marka tescil işlemlerini başlatabilirsiniz. Marka tescil işlemi; 12 ile 18 ay arası olup, bu süre içerisinde gerekli belgelerin hazırlığı yapılır. Kişinin kullanmak istediği marka isminin daha önceden kullanılmamış olması şarttır. Bu markanın sadece sizin tarafınızdan kullanılmış olması uygun görülür. Tescili yapılmamış olan bir marka, başka biri tarafından kullanılıyor ise; gerekli araştırmalar başlar ve sizin haklı bulunmanız doğrultusunda marka ismi tarafınıza tescil edilir.