Günümüzde insanlar tarafından kullanılan pazarlama çeşitleri arasında gerilla pazarlama yer alır. Yapacakları pazarlama için bir arayış içinde olan kişiler karşılarına çıkan bu pazarlama türünün ne olduğunu merak ederler. Bu pazarlama hakkında bilmeleri gerekenler arasında şunlar bulunur;
Gerilla Pazarlama Nedir?
İnsanlar tarafından merak edilen gerilla pazarlama nedir? Sorularına verilebilecek en iyi cevap düşük bütçeyle büyük pazarlama yapmak demektir. Bu pazarlama guerilla marketingi olarak da anılır. Özellikle orta ve düşük bütçeli firmalar tarafından kullanılan bu pazarlamanın esasında alım gücü olan müşterilerin karşısına beklenilmedik anlarda çıkmak yatar. Tabi karşılarına çıkılan müşteriyi şaşırtacak yöntemler belirleyerek akıllarında kalıcı olmak amaçlanır.
Böylece bu pazarlama türünü kullanan kişiler daha çok müşteriye ulaşabilirler. Bu pazarlama yönteminde başarılı olunmayı sağlayan unsur hayal gücünün sınırsızlığıdır. İnsanların karşılarına çıkarak yapılan pazarlama az kişiye ulaşıyor olsa bile akılda kalıcı olduğu için kullanılan yöntemin daha çok kişiye ulaşma ihtimali de yüksek olabilir. Ayrıca düşük bütçeler harcanarak pazarlama yapılabildiği için kişilerin bütçe sıkıntısı yaşamasına ve pazarlama için büyük bütçeler ayırmasına gerek kalmaz.
Gerilla Pazarlamanın Ortaya Çıkışı
Düşük bütçeli pazarlama olarak da anılan gerilla pazarlamanın ortaya çıkışı 1984 yılında olmuştur. Bu kavramı ortaya atan isim ise Jay Conrad Levinson’dur. Bu kavramı ortaya çıkarması yazmış olduğu pazarlama kitabı sayesinde olmuştur. Eğitim görevlisi olan Jay Conrad öğrencileri için pazarlama kitabı bulamayınca kitap yazmıştır.
Kitap yazma aşamasında ise bütçesi az olan kişilerin nasıl pazarlama yapacaklarını düşünürken guerilla marketing kavramı ortaya çıkmıştır. O dönemden beri de çeşitli firmalar tarafından kullanılan pazarlama türleri arasındadır.

Gerilla Pazarlama Türleri
Guerilla marketing olarak da anılan pazarlama çalışması firmaların uyguladıkları yöntemleri ve uygulama alanlarına bağlı olarak türlerle ifade edilir. Gerilla pazarlama türleri arasında şunlar vardır; çevre pazarlama, sokak pazarlama, gizli pazarlama, sinsi pazarlama ve viral pazarlamadır.
Çevre pazarlama çevrede yer alan imkanların kullanılarak pazarlama yapılmasıdır. Sokak pazarlama ise ürünün ilginç şekillerde sokakta kişilere dağıtılmasıdır. Viral pazarlama kişilerden kişilere anlatılarak pazarlamanın daha çok kişiye ulaşması yöntemidir.
Gerilla Pazarlamanın Avantajları
Büyük bütçeli rakiplerle mücadele etmekte zorluk çeken düşük bütçeli firmaların tercih ettiği pazarlama türünün sağladığı pek çok avantaj vardır. Günümüzde büyük firmalar tarafından da kullanılmaya başlayan gerilla pazarlamanın avantajları şunlardır;
- En önemli avantajı masrafsız olmasıdır.
- Kişilerin yaratıcılık özelliklerini ortaya çıkarmalarını sağlar.
- Şaşırtıcı özelliklere sahip olması nedeniyle insanların ilgisini çeker ve uzun süre akıllarında kalır.
- İnsanların birbirine anlatmasıyla daha çok kişiye ulaşılması kolaydır.
- Yaratıcılığın ve şaşırtıcılığın ön planda olmasıyla rakiplerle rekabet etme şansı artar.
- Farklı fikirler sayesinde insanların karşısına beklenmedik anlarda çıkıldığı için insanların kızmasını değil eğlenmesini sağlar.
Küçük işletmeler dışında özellikle yeni kurulan firmalar tarafından benimsenen pazarlama yöntemi sayesinde firmalar kısa sürede daha çok kişiye ulaşma imkanı sağlarlar. Ancak bu avantajların başarılı olması ve avantaj olması için ortaya atılan pazarlama yönteminin yaratıcı ve insanlar tarafından ilgi çekici olması esastır.
Gerilla Pazarlamanın Dezavantajları
Avantajları bulunduğu gibi gerilla pazarlamanın dezavantajları da bulunur. Bunlardan en önemlisi hemen kazanım sağlamayabilir. İnsanlara ulaşması ve insanlar tarafından benimsenmesi zaman alabilir.
Ayrıca doğru yöntemin bulunmaması ve gerektiği kadar ilgi çekici olmaması ihtimali pazarlamanın olumlu sonuç vermemesini sağlayabilir. Yapılan reklamın ve pazarlamanın anlaşılamaması başarı oranını düşürür. Bunun için öncelikle pazarlamanın doğru yerde yapılması ve doğru hedef kitleye hitap etmesi gerekir. Ayrıca bu yöntemin başarılı olması için pazarlama sahibinin bilinmesi önemlidir. Sahibi bilinmeyen pazarlama doğru amaca hizmet etmeyebilir.

Gerilla Pazarlama Örnekleri
Günümüzde firmalar tarafından tercih edilen yaratıcı pazarlama yönteminde başarılı olan önemli firmalar vardır. Firmalar tarafından kullanılan gerilla pazarlama örnekleri arasında şunlar yer alabilir. Bir kahve firması rögar kapaklarına kahvelerinin resmini koyarak insanların dikkatine çekmeyi amaçlamıştır. Aynı şekilde ünlü bir hamburger firması yaya geçidinin sonuna kendi ürünlerinde kullandığı paketi yerleştirerek yaya geçidini kullanan kişilerin ilgisini çekmeyi amaçlamıştır.
Gerilla Pazarlama Kullanım Alanları
Düşük bütçe harcanarak yapılan bu pazarlamanın kullanım alanları her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Gerilla pazarlamanın kullanım alanları arasında otobüs durakları, banklar, yaya geçitleri, binalar, otobüsler, rögar kapakları ve daha pek çok yer bulunur. günümüzde firmalar tarafından ilgi çekeceği düşünülen her alanda bu pazarlama kullanılabilir.