E-ticaret sisteminin her geçen gün gelişmesiyle ortaya çıkan iş modellerinden biri olan b2b nedir hakkında birçok konu açılmaya başlandı. B2B, B2C, C2C gibi bir sürü farklı iş modelleri olan e-ticaret için bugün B2B iş modelini inceleyeceğiz.
B2B İş Modeli
B2B, İngilizce’den dilimize “Firmadan Firmaya, Üreticiden Üreticiye Ticaret” adı ile geçen bir tür e-ticaret iş modelidir. Türkiye’de yüksek oranda B2B iş modeli tercih edildiği görülmüştür. Bu iş modeli anlayışını kabul eden şirketler; firma olarak bayilik vererek, alıcılar bularak ve müşteri kitleleriyle hızlı bir çözüm ve ulaşım sağlayabilmektedir. Firmalar arası kullanılan bir ya da birden fazla uygulama ile iletişim sağlayan firmalar, bu sayede hiç zaman kaybetmeden b2b e-ihracat yapabilmektedir.
Yurt dışı tedarikçi ve firmaları ile de iletişim kurulabilen bu iş modelinde, ihracat-ithalat dengesinin bozulmaması durumunda ülke içi para akışına da oldukça büyük faydaları vardır. B2B firmalarından ilk defa ürün sunacak olan şirketler, B2B portalı üzerinden hem reklamlarını yaparak müşteri kitlesine ulaşmakta, hem de tedarikçilere potansiyel satışını göstererek daha düşük meblalara tedarik ürünü elde edebilmektedir. B2B her zaman firmalarını koruyan bir iş modelidir.
B2B Portalları
B2B, zaman kaybı olmadan hızlı bir şekilde ticaret ve iletişim kurulabildiğinde yüksek karlara ulaşan bir e-ticaret iş modelidir. Bunun için firmalar ve tedarikçiler, birbirleri ile iletişim halinde oldukları portallar geliştirmişlerdir. Bu portallar b2b e-ihracat yazılımı olarak da bilinmektedir.
B2B portallarının en büyük avantajlarından biri de, global olmasıdır. Bu sayede ülkemizde bulunamayan bir ham maddeye kolaylıkla ulaşılabilekte, veya ülkemizden ilk defa ihraç edilecek bir ürünün reklamını bu şekilde yapılabilmektedir.
Bu portallar sayesinde her gün yeni bir firma tedarikçiye ulaşır ve müşteri bekleme süresi en aza indirgenerek iki taraflı memnuniyet sağlanabilmektedir. Tıpkı elektronik ortamda kurulan bir sergi ya da fuara benzeyen B2B portalları sayesinde firmalar ürünlerini sergiler, bilgilerini detaylı olarak anlatır ve ürün hakkında gelen soruları yanıtlar. Ülkemizde de b2b dijital pazarlama sektöründe oldukça gelişmiş durumdadır.

B2B’nin Sunduğu Avantajlar Nedir?
Bilinen üzere B2B’nin online olarak işletilerek firma – müşteri ilişkisinin kurulduğu için, firmalar 7/24 aktif olarak zaman kaybını neredeyse sıfıra indirgeyebilir. Dijital ortamda ticaret gerçekleştiği için mesai saati, yemek molası gibi zaman kaybı unsurları da ortadan kalkmıştır.
- Zaman Kazancı
- Bilgisayardan milyonlarca müşteriye ulaşma
- Tedarikçi ve firma arasında dönen para akışı
- Müşteri memnuniyetinin en üst sınırda olması
Aynı zamanda B2B portalları üzerindne yurt dışı menşeili firmalar ile de ticaretin gerçekleşebildiği B2B iş modülü, e-ticaret sayesinde ülke içi ihracat artışında oldukça büyük bir rol oynamıştır. Ülkemizde en çok tercih edilen e-ticaret iş modülüdür.
İnteraktif Ticaret
B2B’nin giderek yaygınlaşması sonucu ülkemizde de oldukça rağbet görmesi ile, b2b firma nedir hakkında onlarca konu açılmaya başlandı. B2B firma, tüm gelir ve giderlerini, tüm alım ve satımlarını B2B iş modeli üzerinden yapan firma demektir. B2B iş modelinin sunduğu avantajlar ile birlikte hem ülkemizde hem de dünyada B2B firmalar son iki yıldır yüksek oranda hisse artışı göstermiştir.
İnteraktif olmasının en büyük avantajlarından bir diğeri ise, B2B sistemi ve portalı üzerinden bir muhasebeci ile anlaşabilir, bir satış temsilcisi çalıştırarak kar oranınızı yüksek sınırlara çekebilirsiniz. İnternaktif ticaret anlayışı ile firmaların dışarıya para akıtmadan bir havuz oluşturabildiği sistem olan B2B, her geçen gün daha fazla tedarikçi ve şirkete ev sahipliği yapmaktadır.