Volkswagen’in Başarıya Ulaşma Süreci Ve Markalaşması

Volkswagen, ülkemizde en çok satan araba markalarından biri olduğunu hepimiz çok iyi biliriz. Peki, Volkswagen nasıl kuruldu? Volkswagen’in kuruluş tarihi ve Volkswagen kuruluş hikayesi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Volkswagen, 1937 yılında “Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi” tarafından Almanya’da kurulmuştur. O yıllardaki isminin “Gesellschaft Zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagen” olduğunu belirtmek isteriz. Ancak, 1938 yılında isim değişikliğine gidildi ve yeni ismi; Volkswagenwerk olarak anılmaya başlandı.

- Reklam -

Volkswagen’in Başarı Hikâyesi

O yıllarda şirketin kuruluş amacı halka binek araçlar üretmek ve bu yönde yeni teknolojiler geliştirmekti. Şirket çalışmalarına devam eder ve bu alandaki inşaat çalışmalarını tamamlar. Bu sırada patlak veren II. Dünya Savaşı nedeniyle üretime ara vermek, savaşa katkıda bulunmak için askeri araç üretimine yönelir. Savaş boyunca, aralıksız bir şekilde askeri araç üretimini sürdürür ve savaşın bitmesi ile 1949 yılında, tekrar isim değişikliğine giderek; “Volkswagen-Finanzierung-Gesellschaft” ismini alır. O dönemde şirketin başına geçmiş olan Büyük Britanya Askeri Hükümeti savaşın bitmesi ile Almanya Hükümeti’ne şirketi devreder. Almanya hükümeti, şirketi büyütmek için harekete geçer ve yıl 1953, Ontario – Toronto açmış olduğu şubeleri ile ilk adımlarını atmış olur. Yakalamış olduğu başarıyı devam ettirerek 1955 yılında, ABD ve Brezilya bölgelerine bayiliklerini kurar. Volkswagen’in durmaya niyeti yok, çünkü onun amacı dünya markası olmaktır. Çin, İsveç ve Güney Afrika ülkeleri olmak üzere birçok yerde bayiliklerini artırmaya devam eder. 1960 senesine geldiğinde ise üçüncü kez isim değişikliğine giderek; Volkswagenwerk Aktiengesellschaft olarak ismini yeniler.

Volkswagen kuruluş hikayesi
Volkswagen kuruluş hikayesi

Volkswagen’in Markalaşma Süreci

Volkswagen, büyümek için elinden gelenin en iyi yapar ve bu süre zarfında, birçok farklı bölgeye açılmayı sürdürür. Marka, faaliyetini her geçen gün daha çok artırmaya devam eder, ancak istediği konuma henüz ulaşamamıştır. Çabaları boşa gitmez ve sonunda ses getirecek bir anlaşmaya imza atmayı başarır. İspanya’da faaliyet gösteren SEAT S.A. ile büyük bir anlaşma imzalar. Yapmış olduğu bu hareket, Volkswagen’in önünü açmıştır. Markalaşma anlamında iyi bir yerlere gelmeyi başaran Volkswagen, son bir isim değişikliğine daha giderek “Volkswagen” ismini alır. Ortak olduğu SEAT’ı 1990 yılında satın alarak kendi bünyesine geçirir. SEAT bir alman markası olmasa da, Volkswagen için bu hareket büyük bir adımdır. Yan şirketi olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam eder. Dünyaya açılmış olan marka, artık adını birçok ülkede duyurmayı başarmış ve kendisini tüm dünyaya duyurmaya niyetlidir.

Volkswagen’in Başarı Hikâyesi
Volkswagen’in Başarı Hikâyesi

Alman devi, 2003 yılında yeni bir markayı daha bünyesine katar. Bu marka ise; yakından tanıdığımız Skoda’dır. Volkswagen, 2003 yılı içerisinde artık kendisini kanıtlamış ve halkın gözünde büyük bir marka imajını kazanmıştır. Bu durum günümüzde daha ileri seviyelere ulaştığını da söylemek isteriz. Şu an dünyanın en büyük 3. Araç üreticisi olduğunu görüyoruz. Dünya üzerinde 300 binden fazla kişiye istihdam eden marka, bir yıl içerisinde 9,7 milyon araç satmayı başararak, en çok araç satan marka unvanını kazanmış oldu. Volkswagen’in amacı yılda 10 milyon araç satışına ulaşmaktır. 2013 verileri üzerinden inceleme yaptığımızda, dünyanın en büyük 9. Şirketi olduğunu belirtmek isteriz.

Volkswagen, 153 ülke üzerinde faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Her geçen gün daha fazla büyüyerek, teknolojisine çeşitli yenilikler katmayı başardığını söylemeliyiz. Bununla birlikte Volkswagen’e ait markalar; Audi, SEAT, SKODA, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Scania ve MAN bulunuyor.

- Reklam -

İkinci dünya savaşına rağmen ayakta kalmayı başarmış olan şirket, günümüzün en değerli markalarından biri olduğu çok iyi bilinir. O yıllardan bugüne yaşamış olduğu bütün zorlukların üstesinden gelmeyi başarmış bir bir dünya markası..

Eklemek istedikleriniz olursa; aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

- Reklam -

Benzer İçerikler

Bizi takip et!

Instagram'da takip edin