Starbucks, dünyanın en fazla şube ve çalışana ait, starbucks marka hikayesi ile başarısını kanıtlamış, kısaca dünyanın istatiksel olarak en büyük kahveci zinciridir. Toplamda 132 ülkede şubesi bulunan ve 18.000’e yakın çalışanı ile kahve kültürünü dünyaya tanıtan Starbucks, bu kadar başarılı olmasının nedeninin yoğun bir çalışma temposuna ve başarı hikayesine borçlu. Starbucks’ı kahve kültürünü dünyaya yayma görevi üzerindeyken starbucks marka hikayesi nedir? sorusunu yakından inceleyelim.
Starbucks’ı Marka Haline Geitren Howard Schultz
Howard Schultz, fakir bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Bu fakirlikten öyle bir bahseder ki, bazı kaynaklara göre okul masraflarını karşılayabilmek adına kanını dahi sattığı söylenir.
Brooklyn sokaklarında çocukluğu geçen Schultz, şans eseri kazandığı bir futbol bursu sayesinde Michigan Üniversitesi’ne kabul edilir. Ancak bu okulda okumak için yeterli parayı aldığı burs karşılamadığından, futbolu bırakarak çalışmaya başlar. Hem çalışıp hem okuyarak sonuna geldiği eğitim hayatında 1975 yılında üniversiteden mezun olur ve hiç zaman kaybetmeden iş dünyasına atılır.
Önemli Olan Tecrübe Değil, Cesaret
İş dünyasına atıldığı süreç içerisinde kısa bir zaman diliminde Xerox, Hammerplast gibi birçok büyük firmada satış temcilciliği yaparak çalışır ve kademesi hep yükselir. ”Önemli olan tecrübe değil, tecrübe edinebilecek cesaret.” diyen Schultz, birçok hata yaptığı iş hayatının henüz başında, çalıştığı firmanın en üst yöneticilerinden biri olmayı başarır. Tam bu aşamada Starbucks hayranlarının hep sorduğu starbucks sahibi kimdir sorusunun cevabı olarak Schultz doğmaktadır.
Yüksek Miktarda Filtre Kağıdı Siparişi
Bir gün çalıştığı firmanın siparişlerini kontrol ederken, oldukça küçük bir firmanın yüksek miktarlarda filtre kağıdı siparişi verdiğini farkeder ve tam bu aşamada starbucks nasıl kuruldu ve starbucks ne zaman kuruldu soruları yanıt bulur. Bu sıralar İsveç dekorasyonu firmasında çalışan Schultz, merakına yenik düşüp bir uçağa atlarak New York’tan Seattle’a gider. Firmayla tanışmak için kilometreletce yol tepmiş ve sonunda o siparişi veren kahvecinin önüne gelmiştir. Dükkanın adı Starbucks’tır. İki kahve sevdalısı öğretmenin 1971 yılında kurmuş olduğu Starbucks, o dönemde yalnızca kahve tohumları satan bir firmadır.
Kahve Sevdalısı İki Öğretmen
Starbucks’ın kuruluşçuları olan bu iki öğretmenlerle tanıştıktan sonra amaçlarından oldukça etkilenen Schultz, bu iki öğretmen ile birlikte kahvecilik işine girebilmek için ortaklarını uzun bir süre ikna etmeye çalışır. Ortakları Schultz gibi düşünmez ve Starbucks’ın büyüme istatistiklerine olumlu bir tablo çizmezler. Schultz yılmayarak aylarca uğraşır ve en sonunda ortaklarını ikna eder ve her şeyini bırakarak Seattle’a taşınır. Schultz, artık Starbucks firmasının pazarlamadan sorumlu bir yöneticisidir. Büyümek için ortaya hazır kahve satışı fikrini atar ve ortakları tarafından ”Biz restorant işletmiyoruz.” karşılığı ile red alır. İiş dolayısı ile gitmiş olduğu İtalya’da kahve kültürünü keşfeden Schultz, bunu Amerika’da gerçekleştirmek ister.
Ortaklarının Sattığı Starbucks’ı Satın Alır
Schultz bir süre sonra ortaklarının Starbucks’ı satmak istediklerini öğrenince hüç düşünmeden hisseleri satın alır. Aklındakı tüm fikirleri uygulayan ve kısa sürede büyük bir yol katederek Starbucks’ı büyütmeye başlayan Schultz, ikinci ve üçüncü şubeyi açarken, dördüncü şubesinin açılış planını çizmektedir. Schultz’ın başarısının sırrı sorulduğunda reklam yerine müşteri deneyimine önem vermesi olduğunu söyler. Kaliteli kahvenin tanımı onun için şöyledir;
- Kokusu ile uyanmanızı sağlayacak,
- Aroması ile daha önce içtiğiniz kahvelerden ayrılacak,
- Güler yüz ile selamlaşacağınız ve her sabah size kahve yapan biri olacak.
Şirket ortakları adını verdiği çalışanlarına da büyük bir önem vererek en kaliteli ve özenli kahvenin burada içilmesini hedefliyor. Starbucks hayranları, starbucks ne zaman kuruldu diye araştırırken, Schultz’ın şu anki amacı olan 20.000 Starbucks dükkanı hedefi ise, hiç uzak bir tablo değil.