Başarı hikayelerinin insanlar üzerinde motive edici etkisi bulunmaktadır. Starbucks başarı hikayesi de tam olarak böyle bir hikayedir. Fakir bir ailenin çocuğu olan Howard Schultz’un sıfırdan muhteşem bir başarıya imza atmasının hikayesi. Çocukluğunu Brooklyn’de geçirmiştir. Michigan Universitesi ona furbot bursu vermiştir ama kısa bir süre sonra futbolu bırakmıştır. Sonrasında okuması için para kazanması lazımdır. Böylelikle çalışma hayatına başlar. Kendi çabalarıyla okuyan Schultz 1975 yılında üniversiten mezun olur. Zaman kaybetmeden çalışma hayatına başlar. Satış temsilcisi olarak Xerox da çalışmaya başlar. Burada bir süre deneyim kazanır ve sonra pazarlama üzerine Hammerplast da işe başlar. Çok çalışarak bu firmadan üst seviye yöneticilik konumuna yükselir.
Starbucks ile Tanışma Hikayesi
Üst seviye yöneticiliğini yaptığı Hammerplast isimli firma mutfak gereçleri pazarlaması alanında faaliyet göstermektedir. Bir gün ilgisini çeken bir şey olur. Sürekli kendilerinden filtre kahve üzerine araç gereç alan bir firmayı fark eder. Bu siparişlerinin yüksek miktarda olması Schultz da iyice merak uyandırmıştır. Siparişi veren firma ile tanışmak için Seattle gider. Tanışacağı firma ise Starbucks’ tır.
O zamanlar sadece kahve çekirdeği satan starbucks ne zaman kuruldu sorusu merak konusu olmuştur. 1971 yılında kurulmuştur. Starbucks iki öğretmen ve bir yazar arkadaşın kahveleri çok sevmesi ve insanların iyi kahve içmesini amaç edinerek kurulmuştur. Kafeterya olarak çalışmayan sadece evde insanlara hazır hale getirilmiş iyi filtre kahve satan bir firma durumundadır. Schultz çalışma prensibi ve bu orijinal fikirden resmen büyülenmiştir.
Bu ekibin Bir Parçası Olmak İsteyen Schultz
Starbucks dan çok etkilenen Howard Schultz ekibin bir parçası olmak için çok büyük uğraşlar vermiştir. Yılmadan ikna etme çabaları bir sene sonra sonuç vermiştir. Var olan tüm işini, kariyerini ve yaşantısını bırakarak Seattle’a taşınmıştır. Starbucks’ın pazarlama yöneticisi olarak göreve başlamıştır. İşte starbucks başarıları bundan sonra başlamıştır.
Schultz ve Büyüme Fikri
Schultz çalışmaya başladıktan bir süre sonra iş için İtalya’ya gitmiştir. Orada olan kahve kültüründen etkilenmiştir. Kendi kahvelerinin çok daha iyi olduğunu ve sadece bu şekilde sınırlı kalmaması gerektiği düşüncesiyle dönmüştür. Fakat ortaklar buna sıcak bakmamışlardır. Kahve içilen bir dükkan olmadıklarını sadece kahve çekirdeği satacaklarını söylemişlerdir. Ama her zamanki gibi Schultz ısrarcı olmuştur.
Starbuks’ın Bugünkü Halinin İlk Temelleri
Schultz iş fikrinden vazgeçmemektedir.Ortakları ikna edemeyince Starbuks’tan ayrılır. İtalya’da gördüğü ve çok etkilendiği ayakta kahve içilen ve mis gibi kahve kokan dükkan için ilk başlangıcı yapmıştır. Bunun için kendi şirketini kurar ve kahve dükkanını açar. Starbucks sermaye için Schultz’a destek olmuştur. yıl 1987’ye geldiğinde ortakların Starbucks’ı satacağını duymuştur. Hiç düşünmeden kendi markasını bırakarak Starbucks’ı satın almıştır.
Starbucks’ın Uluslararası Zincire Dönüşmesi
Schultz inandığı bir konuda ısrarcı davranması ve tutku ile çalışması bu markanın dünyada zincire dönüşmesindeki en büyük etken olmuştur. Çalışma prensibi çoğu kişiden farklı olmuştur. Reklama değil müşteri memnuniyetine önem vermiştir. Müşterilerine iş ortakları demesi de bundandır. Reklamsız olarak büyümek onun çok büyük bir başarısı olmuştur.Asıl başarısının sebebinin ise çalışanları olduğunu söylemekten geri kalmıyor. ‘Bean Stock’ adlı uygulama ile çalışanlarına belirli ölçüde şirket hissesi veriyor.
Dünya çapında ünlü olan bir danışmanlık şirketi en prestijli şirketler için düzenlemiş olduğu Brandon Hall Mükemmeliyet ödüllerinde Starbucks’a da yer vermiştir. Burada starbucks aldığı ödüller 1’i gümüş 3’ü bronz olan 4 ödülün sahibi olmuştur. Bu ödülleri almasında da bu kadar büyümesinde de etkili olan müşteri bağlılığı, çalışanlarına üst seviyede önem vermesi ve sadece iyi kahve sloganı büyük ölçüde etkili olmuştur.