Profesyonel Logo Tasarımının Önemi

Markalaşma süreci açısından önemli bir yere sahip olan logonun, profesyonel ve anlamlı bir tasarıma sahip olması son derece önem taşımaktadır. Profesyonel bir logoya sahip olmak için izlenmesi gereken yollar hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Özetle; bir markanın kimliği logodur diyebiliriz. Çünkü; insanların ilk gördükleri ve önem verdikleri detay o markanın logosudur. Bir logo, o marka ile bir bütün olmak zorunda ve markanın logoya kendisini çok iyi yansıtması gerekir. Bazı kişiler tarafından logo, sıradan bir görsel olarak görülür ancak bu düşüncenin aksine logo o markanın can damarıdır. Büyük markaları kafamızda canlandırırsak, ne demek istediğimizi daha kolay anlatmış oluruz.

- Reklam -

Markalaşmada Logonun Önemi

Dünya çapında başarılara imza atmış bir tasarımcının görüşleri hakkında kısa bir örnek verecek olursak; bu kişiler, bizlere bu durumu daha açık ve net bir şekilde izah etmeyi başarmıştır. Onlara göre logonun, aslında karmaşık bir görselden ibaret olmadığını, bazen sade bir logonun bile insanlara birçok şey anlattığını ifade etmişlerdir. Bazen karşımıza karmaşık ve albenisi çok olan logolar çıkar ancak bu logoların üzerinde bir ifade olmadığı için markanın kimliğini ifade etmekte zorluk çeker. İşte burada önemli olan işlem; markanın profesyonel bir logoya sahip olmasıdır. İyi düşünülmüş bir logo, o markanın kimliğini açık bir şekilde ortaya koymayı başarıyor. Herkes logo yapabilir ancak markayı tam anlamı ile yansıtacak logoyu herkes ortaya çıkaramaz. Bu yüzden markanın değerini insanlara göstermek için logonun usta ellerden geçmesi gerekir.

Markalaşmada Logonun Önemi
Markalaşmada Logonun Önemi

Logo Seçeneklerinin Yeri Ve Önemi

Bu konuda uzman olan kişiler, logoyu 3’e ayırmışlardır.

  • Wordmark Logo: Görselin yer almadığı, sadece firmanın isminden oluşan logo türüdür. Hemen hemen herkesin bildiği bu çalışmalar sade bir yapıya sahiptirler. Bu logoyu kullanan dünya markalarının yer aldığını da görmek mümkündür. Mesela; Coca-Cola buna güzel bir örnek olabilir. Sade yapısı ile uzun yıllardır bu logoyu kullanmaya devam ediyor. Diğer bir örnek ise; arama motoru Google’dır. Bu tür logoları genellikle sade tasarıma önem veren kişilerin tercih ettiğini söylemeliyiz.
  • Figürlü logolar: Bu tür logolar karmaşık bulmacaya benzerler. Sembolik olarak incelendiğinde, anlam ifade ettiği bilinir ancak markanın kendisine atıf yaparlar. Buna örnek verebileceğimiz birçok dünya markası yer alıyor. Örneğin; Lacoste buna bir örnek olabilir. Yazının üzerindeki timsah görselinin neyi ifade ettiği tam olarak anlaşılmaz. Bunun gibi birçok dünya markasını görmek mümkün
  • Marka sembolleri: Bu tür logolar genel anlamda herkesin istediği logolardan biridir. Bu logoların anlam bakımından en iyi tasarıma sahip çalışmalar olduğunu söylemek isteriz. Bakan kişiler anlam bakımından bir şey çıkaramıyor olsa da, logonun şekli hafızalara kazındığı için markayı tanıyabiliyorlar. Buna en iyi örneklerden biri; Nike’dır. Nike’ın logosunu kim görse acaba şu muydu gibi düşüncelere kapılmaz ve hiç düşünmeden Nike olduğunu söyleyebilir.
Marka Kimliği Logo
Marka Kimliği Ve Logo

Yukarıdaki seçenekleri okuduk ve buradan şunu çıkarabiliriz: Her üç seçenekte yer alan logoların ayrı başarıya ulaştığını görebiliyoruz. Birinci seçenekte (Wordmark) Coca-Cola ve Google’ın yer aldığını gördük. İkinci seçenekte (Figürlü) ise; Lacoste markasının yer aldığı açık ve net ortada ve üçüncü seçenekte ise; karşımıza Nike çıkıyor. Logo tasarımı konusunda karar tamamen firmanın kendi tercihine kalmış bir durumdur. Ancak önemli olan; logoyu çizecek olan kişinin, firmanızı çok iyi yansıtmasıdır. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi logo; markanın kimliği, markanın kısaltılmış ismidir. Markanın logoya yansıtılma şekli çok önemlidir. Sadece logo olsun mantığı ile kimlik yaratmak, yapılan en yanlış hareketlerden biridir. Markalaşmak isteyen her firma, kimliğine önem vermek zorundadır.

- Reklam -

Benzer İçerikler

Bizi takip et!

Instagram'da takip edin