Markalaşma süreci, her firma için olmazsa olmazların başında yer alır. Bu süreç markanın büyümesini sağlaması ile bilinirliğini ortaya çıkarmaya yarayan sistematik bir ilerleme adımıdır. Markalaşmayı birbiriyle ilişkili 3 adımda bir araya getirebiliriz.
- Marka stratejisi
- Marka kimliği
- Marka araçları
Markalaşma sürecinden kimler faydalanabilir? Yeni kurulmuş olan ya da mevcut olan işletmeler, yeniden markalaşma adına bu işleyişten faydalanabilirler.
Markalaşma Süreci Nedir?
Markalaşma süreci nedir? Yeni veya faaliyette olan bir işletmenin markasını oluşturmak, tanınmasını sağlamak, iletişimini güçlendirmek için kullanılan bir işleyiş türüdür. Belli başlı adımların doğru kullanılması ile işletmenin markalaşma süreci başarı bir şekilde sonuçlanmış olur.
Markalaşma süreci boyunca olumlu sonuçlar elde etmek için tüm aşamalar dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Disiplinli bir çalışma; her zaman önceliğiniz olmak zorundadır.

Markalama Süreci Gerekli Midir?
Markalaşma süreci tüm firmalar için gerekli olan bir durumdur. Ancak, bazı durumlarda gerekliliğinin şart olmadığını da söylemek isteriz. Tam markalaşma sürecine geçmek için belli bir sürenin tamamlanması gerekir. Markalaşma süreci gerektiren durumlar şu şekildedir:
- Faaliyette olan bir şirketi yeniden biçimlendirmek, rekabet edecek duruma getirmek,
- Birbirinden bağımsız olan iki şirketin bir araya gelmesi yani birleşmesi durumunda,
- İş hayatına yeni adım atmış olan işletmenin lansmanında,
- Sektör değişikliği sırasında,
- Yep yeni bir rekabet avantajının ortaya çıkması durumunda.
Markalaşma sürecinin en önemli 3 adımı şu şekilde ele alabiliriz:
Marka Stratejisi
Markalaşma aşamasına gelmiş olan her işletmenin kendine has stratejileri bulunur. Marka stratejisi, işletmeler arası farklılık gösterdiğini gibi iyi bir strateji markayı büyütmek için yeterli olacaktır.
Hedef Kitleniz Belli Olsun
Markalaşma işlemine başlandığında, hedef kitlenin belirlenmesi en önemli unsurlardan biridir. Burada önemli olan kitlenin tamamı değil, sadece işinize yarayacak ve sizi markalaşmaya götürecek olan kitlenin bir kısmına ihtiyacınız vardır. İşletmenize uygun olan kitleyi belirledikten sonra ilgili kitle üzerine yoğunlaşmanız gerekir. Gıda sektöründe olan bir işletme için kozmetiğe ilgi duyan bir kitle çok bir şey ifade etmeyecektir. Sektörünüze uygun olan kitlelere yönelmek her zaman artı bir kazanç olmuştur.
Diğer İşletmelerden Farklı Olduğunuzu Gösterin
Diğer firmaların yaptığı işleri taklit etmek yerine farklılığınızı ortaya koyarak, özgün ve kaliteli bir marka olduğunuzu gösterin. Aşağıdaki farklılıklar üzerinden yola çıkmak oldukça önemlidir.
- Doğruluğu olmalı
- Her zaman hedef kitle ile alakalı olmalı

Markalaşma süreci; Marka Kimliği
Markayı belirlemek için kimliğin oluşturulması gerekir. Elde tutulur şekilde ortaya çıkarmak ve markanın görünürlüğünü biçimlendirmek amacıyla; aşağıdaki seçeneklerin yerine getirilmesi gerekir.
- Firma Adı
- Firma Logosu
- Firma Sloganı
- Firma Kartvizitleri
- Firmanın Ticari teminatı
Yukarıdaki maddeleri markalaşma sürecinde bütününü ya da bir kısmını gerçekleştirmeniz gerekecek. Markanızı büyütmek adına diğer markalardan sıyrılıp çıkmanız en doğru olanıdır. Bunun için de firmanıza ait görsellerden tuttun, diğer reklam unsurlarının rakiplerinizden ayrı olması çok önemlidir.
Görünürlüğünü ve farkındalığını ortaya çıkarmak isteyen her işletmeler için bu adımları dikkatli bir şekilde yerine getirmesi ön görülür.
Marka Araçları
Marka araçları, tüm aşamalarda kullanılması gereken önemli etkenlerden biridir. Sürekli olarak bu araçlara ihtiyaç duyulur ve bunun nedeni ise; yapılan işlemlerin doğru olup olmadığıdır. Hangi araçlara ihtiyacınız olduğunu markanızın işleyişine bağlıdır. Bu araçlar; harcadığınız emeğin ve zamanın boşa gitmemesine katkı sağlar. Dikkatli bir şekilde kullanmak sizi doğru kitle grubuna götürmesi ile birlikte etkileşimlerinizi ortaya çıkarır.