Markalaşma Nedir?
Günümüzde pek çok başarılı marka bulunuyor. Peki bu markalar ne tür stratejiler kullanıyorda markalaşıyor? Her birinin cevabı mevcut. Peki, markalaşma nedir? bu sürecin bir işletmeye faydalarını ele aldığımız yazımızda mümkün olduğunca yalın cevaplar vermeye odaklanacağız. Markalaşma nedir?; tüketicilerin algı yaratmasıdır. Bir tüketici bir markayı kendine ait düşünceleri üzerinde benimsediğinde ve yarattığı algılara dahil ettiğinde o marka, tüketici gözünde itibarını güçlendirmiş olur. Bu durum markanın markalaşmasına ciddi katkı sağlamaktadır.
Markalaşma Nedir: Tüketicilerin verdiği roller veya markanın tüketicilerin dayatmasını istediği roller olarakta tanımlanabilir. Bir markayı sürekli tercih ediyorsanız kendi kişiselinizde bir dayanağınız vardır. Bu sebeple sürekli olarak aynı markayı tercih ediyorsunuzdur. Bu durum da markanın markalaşmasına katkı sağlıyorsunuz demektir. Pek çok insan markaları büyük işletmelerle tanımlasa da ufak girişimler dahi markalaşma tekniklerini kullanmakta ve sonuçlarını almaktadır. Yalın anlatımla, farklılaşan bir fikri veya ürünü pazarlama araçları ile hedeflenen müşteri kitlesinin zihnine yerleştirilip algı yaratılmasıdır.
Basit bir örnek ile yola çıkalım. El işçiliği takı yapan bir insan takılarını yaparken hikayeleştirerek bir anlatımda bulunuyor ve yaptığı takılara kendi etiketini koyuyorsa, o an kendini markalaşma sürecine katkı sağlamış oluyor. Çünkü yeni deneyimleyen insanlar ilgi duyduklarında etikete bakacak veya hikayesini dinleyecek böylece zihninde bir düşünceye sahip olacaktır. Bu düşünce de karşı tarafın markalaşmasına katkı sağlayacaktır. İşi biraz daha süsleyip kendi çizgisini yansıtan kutuda teslim ediyor ve satın alan kişiye benzersiz bir deneyim sunuyorsa doğrudan markalaşma sürecine yatırım yapıyordur. Markalaşmak için dünya devi olmaya gerek yok. Sadece yaptığınız işi benzersiz kılın ve insanların algısal olarak ne düşünmesini istiyorsanız bunun üzerine stratejiler belirleyin. Bu sizin markalaşma sürecinize hızlı bir etki oluşturacaktır. Markalaşma nedir? sorusunun yanıtını aldığımıza göre daha detaylı inceleyelim.
Markalaşma Teknikleri nelerdir?
Temel nedenleri ve olmazsa olmazları açıklamak gerekirse, logonuz, sloganınız ve kimliğiniz olmalıdır. Kurumsal bir işletmeyseniz kurumsal kimliğiniz olmalı ve bu kimliğin üzerinde kartvizitiniz, ambalaj tasarımlarınız hatta marka hikayeniz dahi yer almalıdır. Markalaşma sürecinde bunlar ana nedenlerdir. Bununla birlikte sürece benzersizlik katmak adına maskot, jingle veya algıda yaratmak istediğiniz davranışları da dahil edebilirsiniz. Markalaşma sürecine harcanan para, çaba ve zaman doğru planlanıp uygulandığında fazlasıyla verim sağlar.
Markalaşmış bir işletmeyi hatırlamak kolaydır. İsmi neydi gibi sormak yerine bilinirliğini güçlendirdiği takdirde doğrudan zihinde belirir. Genelde akılda kalıcılığı elde etmenin güçlü nedeni, insanların belirtilen markayla iletişim kurmalarıdır. Bu memnuniyet veya bıraktığı pozitif iz olarak tanımlanabilir. Böyle bir süreç yaşandığında, tekrar tekrar satın alma veya marka ile etkileşimde olma eğilimi baskın olur. Güçlü bir imaja sahip olan marka ürününü veya hizmetini hangi fiyattan satarsa satsın, müşteri zihninde kabul edilmiş ise satmaya devam edecektir. Çünkü tüketicinin zihninde artık belirli bir konuma ulaşmış ve güvenilirliğini kanıtlamıştır.
Ne kadar yatırım yapsanız dahi, markalaşma sürecinde yol kat ettiğiniz anda her pazarlama bütçesini harcadığınızda fazlasıyla yüksek oranda dönüşlere sahip olursunuz. Bu markalaşmanın altın dokunuşudur. Hatta öyle ki pazarlama maliyetlerinizi düşürdüğünüzde bile bu dönüşlerin yüksek oranlarını korumaya devam edebilirsiniz. Çünkü markalaşma tüketici zihninde bir temel yaratmaktır. Bu temel tüketicinin gözünde kabul edilebilirliğinize aittir.
Etkili 5 Faktör
Ürünü veya Hizmeti Benzersiz Gösterin.
Ürün veya hizmet artık ne satıyorsanız onu benzersiz kıldığınızda insanların zihnine etki edersiniz. Düşünsel bir varlık olduğumuz için bir şeyi değerlendirirken kafamızda canlandırırız. Bu canlandırma da ya kendimizle özdeştiririz ya da satın almak için bir neden ararız. Ama günün sonunda pozitif bir deneyim yaşadığımızda o bizim için benzersiz olur. İşte bu benzersizliği sunabilecek nedenleriniz olsun.
Hikayeci Anlatıma Sahip Olun.
Günümüzde en popüler tekniklerden biri haline gelmiştir. Artık markaların anlatacak hikayeleri var. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi etkileyici gösterecek ve karşı tarafın zihninde şaşırtıcı etki yaratacak hikayeleriniz olsun. Günümüz bazı markalar, marka hikayesine sahip olduğu gibi, ürünün ne anlatmak istediğine veya hizmetin ne vermek istediğine dair hikayeci bir anlatıma sahipler. Hikaye satar. Evet artık popüler kültürün zirvelere doğru uzandığı bu zaman diliminde hikayeye sahip olduğunuzda, benzersizliğinizi ileri seviyeye taşıyorsunuz. Markalaşma sürecinde sizi farklı kılan hikayeniz, insanlara vermek istediğiniz izlenimde güçlü bir etki yaratır.
Daima Memnuniyet Satın.
Her ne kadar ürün veya hizmetlerinizi satmak önceliğiniz olsa da, ön planda tutacağınız şey memnuniyet satmak olsun. Tüketiciyi ne kadar memnun ederseniz, tüketicinin zihninde o kadar pozitif bilinirliğe sahip olursunuz. Bu durumda tüketiciyi sadık müşteri haline getirir ve markalaşma sürecinizi çok daha hızlı ileri seviyeye taşırsınız. Sorunlar yaşandığında bile müşteri deneyiminizi iyileştirecek çözüm önerileriniz olsun. Çözüm odaklı yaklaşımınız veya bir müşterinin sorununu hızlı aksiyon alarak çözmeniz, müşterinizin gözünde onunla konsantre bir şekilde ilgilendiğiniz izlenimi verir. Ne kadar çok memnuniyet satarsanız, o kadar çok memnuniyet satın almak isteyen insanlara ulaşırsınız.
Davranışlarınızı Çizginiz ile Geliştirin.
Markalaşmanın ilk yapı taşlarından biri de kendinize ait bir çizgiye sahip olmanızdır. Nasıl davranmanız gerektiğinden tutun, markanızın iletişim diline kadar pek çok nedeni gözden geçirin. Reklam filmleriniz olacaksa ne tür bir iletişim dili kullanacak? Havalı mı? veya samimi mi? İletişim dilinizi belirlediğiniz an tüketicinin algısında çizginizi de yansıtmış olacaksınız. Tüketici de yansıtmış olduğunuz çizgiye göre sizinle iletişim kuracak veya deneyimleyecektir. Müşteri ile birebir ilişkilerde nasıl bir davranış biçimine sahip olacaksınız? bu soruyu yanıtlayın. Çünkü markalaşmanın esasında iletişim güçlü bir faktördür. Çizginizi belirleyecek olan bu nedeni her ne kadar sağlıklı çözümlerseniz, markalaşma sürecinde de o kadar yol kat edersiniz.
Materyalleriniz ile Ruha Dokunun.
Bir ürün sattığınız varsayalım ve tam bu noktada insanlar neyden hoşlanır? Kendisini özel hissetmekten. Tüketiciye kendisini özel hissettirdiğinizde ruhuna dokunmuş olursunuz. Özel tasarım ve çizginizi yansıtan çantanız ile müşteriye ürünü teslim ederken ona isminin yazdığı bir teşekkür kartı koymanız bile ciddi etki yaratır. Düz kart koymaktan bahsetmiyorum. Kabartma laklı, altın yaldızlı vs. artık ne olursa. Bu ufak detaylar gözünüzde anlamsız görünebilir. Fakat bu ufak detaylar kalbe giden yolda bir deneyimdir. Deneyimleme sürecidir. İşletmenize ait zarfınız veya bardağınız dahi ruha dokunabilecek materyaldir. Örneğin bir müşterinize özel tasarım kaleminizi hediye ediyorsunuz veya doğum gününde hediye olarak gönderiyorsunuz? Siz olsaydınız ufak bir tebessüm etmez miydiniz? Bu ufak tebessüm, marka bilinirliğinizden tutun algıda pozitif etki yaratmak dahil satın alma iç güdüsüne kadar pek çok nedeni tetikleyecek ve müşterinizi sadık müşteri kitlesine dahil edecektir. Ruha dokunun. Markalaşmanın değerini, değerli nedenlerle ölçün.
Markalaşma nedir? sorusunu cevapladığımız gibi markalaşma sürecindeki 5 etkili faktörü de açıklamış bulunuyoruz. Kısaca markalaşma nedir? sorusunun tanımını yaptığımız gibi nedenlerini de ve süreçte neler yaşandığını da yalın bir dil ile anlatmaya çalıştık. Sorularınız olursa yorum bölümünden muhakkak sorun. Eksik gördüğünüz veya anlamadığınız noktalar olduğunda bile yanıt vereceğimizden şüpheniz olmasın. Hatta marka nedir? sorusunu detaylı yanıtlayan yazımız da mevcut. Okumak için lütfen buraya tıklayın. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.