Marka konumlandırma nedir? Markalaşma yolunda olanları yakından ilgilendiren bu konu oldukça hassas ve aynı zamanda da dikkat gerektiren bir durumdur. Pazarlama ve reklam hareketiyle tüketici üzerinde yani hedef kitlenin zihninde marka hakkında unutulması güç olan bir iz bırakma çalışmasına marka konumlandırması diyoruz. Büyük rekabetin içerisinden çıkabilmek, rakiplerini geride bırakarak rekabet avantajı kazanmak ve güçlü bir bilinirlik oluşturmanın ilk aşamasıdır. Bir işletmenin güçlü ve zayıf yönlerini çok iyi bilmesi gerekir. Eğer henüz bunları bilmiyorsa, konumlandırma aşamasında istediği sonucu yakalaması oldukça zordur. Marka konumlandırma aşamasında tüketiciye farklılıkları ve benzerlikleri herkesten önce sunabilmesi gerekir.
Tüketiciye ne aktarması gerektiğini çok iyi bilmesi gerekir ki, bu yolda başarıya ulaşabilsin. Eğer marka bunu başaramazsa konumlama sistemi çökecektir. Tüketicilere karşı olan yaklaşımı, onlarla olan iletişimi ve davranışları önemli nitelikler arasında yer alır. Müşterinin satın alma eğilimini ve mağazayı ziyaret etme düşüncesini sağlamak için belirleyici teknikleri kullanmak gerekir. En başta reklamlarda kullandığı sloganlar ile birlikte yaklaşımı ve tutumu olumlu yönde tüketiciyi etkileyecektir. Marka hakkında söylenen sağlıklı ürünler, güvenilir, sorunsuz ve ilgili gibi sözler tüketicinin zihninde kalıcı izlenim bırakabiliyor. Sözcükler ile birlikte marka görselleri ve dikkat çekici çizimler marka konumlandırmasını olumlu yönde etkiler.

Marka Konumlandırma Nasıl Yapılır?
Marka konumlandırma nasıl yapılır? Konumlandırma aşamasında bizi ilgilendiren 3 ana faktör yer alır, bunlar; tüketiciler, rakipler ve markadır. Bu 3 ana maddeden birinin eksik olması diğerlerini yok edebilir. Bu yüzden bütünlüğü korumak gerekir. Başarılı olabilmek için öncelikle strateji belirlenmeli ve tüketici ile analiz üzerinde gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Konumlandırma işleminde strateji olmazsa diğer seçeneklerin pek bir önemi kalmıyor diyebiliriz. Yani, her şey bir bütün olarak hareket etmek zorundadır. Marka öncelikle kendisini çok iyi tanımalı, ne istediğini bilmeli ve aynı zamanda hedef kitleye ne sunacağını belirlemelidir. Hangi alanda başarılı ve hangi alanda zayıf, bunu net bir şekilde ortaya koymalıdır.
Kendisini hakkında analiz işlemini tamamlayan bir marka, rakip ve tüketici hakkında analiz işlemlerini gerçekleştirerek; rakiplerine karşı hakimiyetini ve tüketicilere karşı tutumunu belirler. Yapılacak bu işlemler sayesinde marka ayağını yere daha sağlam basacaktır. Rakiplerini ve hedef kitlesini iyi bilen bir marka; konumlama stratejisini belirleyebilir.

Marka Konumlandırma Stratejileri
Marka konumlandırmanın olmazsa olmazlarından biri de hangi amaçlar için konumlanacağına karar vermektir. Daha açık konuşmak gerekirse; marka rakiplerini nasıl geride bırakacak ve onlardan nasıl kendisini daha farklı gösterebileceğidir.
Marka konumlandırma stratejilerini bir araya getirecek olursak, şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kullanıma bağlı olarak konumlandırma,
- Duygusal faydalar için konumlandırma,
- Ürün özelliklerine göre konumlandırma,
- Tüketiciye göre konumlandırma,
- Ürün sınıfına göre konumlandırma,
- Bulunduğunuz konuma göre konumlandırma,
- Kalite ve fiyat doğrultusunda konumlandırma,
- Alışveriş alışkanlıklarına göre konumlandırma,