Marka Tasarımı Nedir? Marka Tasarım Aşamaları

Birçok insan tasarım olarak nitelendiriyor. Sadece tasarım ile sınırlandıramayız. Çünkü marka tasarımı pek çok etkeni kapsayan bir durumdur. Marka tasarımı, işletmenin imajından yani görünümünden çok daha fazlasıdır. Tüketiciler marka üzerinden satın alma yaparken deneyimleyeceği faydadan öte kendilerinde neyi anlattığına ve benimsemelerine odaklanırlar. Marka tasarımı nedir? bu sorunun yanıtını verelim.

- Reklam -

Marka tasarımı, şirketlerin ya da kişilerin algıda seçilmesi planlanan farklı yanlarını yansıtan görsel bir düzendir. Yaşadığımız dünya da pek çok şirketin ve insanın kendine ait bir imajı bulunmaktadır. Günümüzde marka değeri taşıyan şirketleri incelediğimizde her biri kendine ait bir tasarım çizgisine sahiptir. Bu çizgiye seçtiği renkler, iletişim dili ve oluşturduğu algı da dahildir. Marka tasarımı bir diğer yönüyle tüketicilerin kafasında yaratılması planlanan değer ile ilgili bir çalışma olarak da değerlendirilebilir. Nasıl bir değer yaratılması gerekiyor? ve hangi noktalarda planlanan değer ortaya çıkar? gibi sorulara yanıt aramaktır. Şirketler, marka tasarım süreçlerini tamamladıktan sonra boy gösterecekleri reklam filmleriyle algı yaratmaya odaklanırlar. Buna diğer kampanya türleri olan afiş, bilboard ve sosyal medya reklamcılığı da dahildir.

Marka Tasarım Aşamaları Nelerdir?

Marka tasarımı nedir? sorusunun yanıtı sonrası en çok cevap arayan sorulardan bir tanesine geldik. Bu sorunun cevabında nasıl bir yol izlememiz gerektiğini öğreneceğiz. Markaların çoğunluğuna baktığımızda ihtiyacımız olmayan ürünleri, ihtiyacımız varmış gibi satışa odaklandıklarını görmekteyiz. Bu satış olması için gayet doğal bir aksiyon. Ancak bu algı fazlasıyla başarılı olup günümüzde de geliştirilerek kullanılmaktadır. Ancak bu başarının arkasında şirketin marka kişiliğinin olması yatmaktadır. Bahsettiğimiz marka kişiliği, şirketin marka hikayesini üzerine aldığı gibi vaatlerini de aktarmaya odaklanır. Bu süreçler sonunda ise markanın kendine has bir davranışı, imajı ve duygusu olur. Sürecin bu kısmında titiz davranılmalı ve pazarlama kısmında anlaşılabilir biçimde yansıtılmalıdır.

Bir Marka Hikayesine sahip olun.

İşletmenizin farklı yanlarını anlatan bir marka hikayesine sahip olduğunuzda, insanların işletmenizi daima hatırlamasına imkan tanırsınız. Çünkü insanlar zihinlerinde benzersiz yer edinen markalara daha fazla dikkat ederler. Çünkü kendilerini görmek istedikleri veya gördükleri bir marka deneyimi yaşamak isterler. Bu nedenle marka hikayeniz, insanların duygularında bir canlılık katacak nitelikte olmalıdır. Böylece marka hikayeniz ile kendinizi daha iyi ifade edebildiğiniz gibi, benzersiz bir deneyim yaratma imkanı tanırsınız.

Marka Kültürünüzü konuşturun.

Ülkelerin, şehirlerin veya köylerin bile bir kültürel değeri vardır. Bu kültürel değeri, kendine ait hikayesinden ve yaşanmış deneyimlerinden alırlar. Aynı şekilde bu durum şirketlerin marka tasarımı sürecinde de geçerlidir. Marka tasarımı sürecinde etkin role sahip bir diğer aşama ise marka kültürünün olmasıdır. Marka kültürünüz sayesinde, insanların davranışlarını etkileyebilir ve markanız üzerinde ne tür bir deneyim satın almak istediklerini belirleyebilirsiniz. Böylece insanların davranışlarını şekillendirebilir ve algı da kendi kültürünüzü kabul ettirebilirsiniz.

- Reklam -

Marka Kişiliğiniz ile davranışlarda bulunun.

Nasıl bir insanın kişiliği var ise, markanın da kişiliği olmak zorundadır. İster havalı olsun, ister bilge. Nasıl anlatmak ve yansıtmak istiyorsanız. Ne tür bir kişiliğe sahip olacaksınız. Bu durum, insanların size yaklaşımını da belirleyecektir. Havalı olursanız, ona göre kitleler çekecek ve davranışlarına maruz kalacaksınız demektir. Kişiliğiniz, markanızın davranışlarını belirler.

Marka Değerlerinizi ortaya koyun.

Değerleriniz olsun. Kendinizde belirlediğiniz değerler tarafından konuşulursunuz. İnsanların sizi konuşmasını istiyorsanız, değerleriniz ile konuşulmayı tercih edin. Çünkü marka sadakatini, değerleriniz ile elde edersiniz. İnsanlar değerleriniz ile samimiyet kurar. Ve değerlerinizi satın alır. Satın alınacak değerler belirleyin. Ürün ve hizmetiniz ile entegre edin.

Benzersiz logo tasarımıyla markanızı yansıtın.

Basit olsun. Ama bir çok logoyla benzer olmasın. Olmaması için elinizden geleni yapın. Benzersiz olması için; kişiliğinizi, değerlerinizi ve kültürünüzü yansıtan renklere sahip olun. Bu nedenlerle bir tasarım ortaya çıkarın veya çıkarılmasını talep edin. Böylece insanlar benzersiz görünümünüzü hafızalarına dahil ederken pek çok sebepleri olacaktır. Bu sebepler ise saydıklarımızdır. Düşünsenize, kültürünüzü, değerlerinizi ve kişiliğinizi yansıtan bir logo tasarımına sahipsiniz. Sonuç ne olur? İnsanların zihninde kalıcı bir yer edinmeniz olduğu gibi, markanızı daha iyi anlatım gücüne sahip olursunuz.

Kurumsal Kimliğiniz ile duygulara dokunun.

Kurumsal kimlik tasarımı süreci işin bel kemiğidir. Basit bir çanta. Kupa bardak veya anahtarlık. İnsanlara markanızı ifade edebileceğiniz nedenleriniz olsun. Bu nedenler ile duygularına dokunun. Böylece marka bağlılığına bir adım daha yaklaştırın. Markanıza bağlı insanlar olduğunda, bir topluluk yaratırsınız. Bu topluluğu yaratmak için ufak detaylarla başlayabilirsiniz. Müşterinize kurumsal kimliğinize ait bir not defteri ve kalem hediye etmek. Paha biçilmez bir deneyime dönüştürebilir. Eğer etkileyici bir görünüme sahipse, ona değer verdiğinizi gösterdiğiniz gibi, onun gözünde de konuşulmanıza neden olur. Konuşulmak, markalaşma sürecinin kilit noktalarından biridir.

- Reklam -

Benzer İçerikler

Bizi takip et!

Instagram'da takip edin